Η ιδανική εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να είναι μια ολιστική διαδικασία. Ο νους  του ανθρώπου αποκομμένος από το υλικό και  συναισθηματικό του σώμα είναι ένα ελλιπές εργαλείο τόσο για την πρόσληψη όσο και για την δημιουργική επεξεργασία της γνώσης. Το θεατρικό παιχνίδι συνδέοντας το νου με την ψυχή και το σώμα του παιδιού είναι μια ολιστική μέθοδος μάθησης που ομοιάζει με τη φυσική και άρα βαθύτερα αποτελεσματική  μέθοδο.

Ο ρόλος του εμψυχωτή ενός θεατρικού παιχνιδιού είναι να προετοιμάζει πεδία (παιχνίδια) ολιστικής εμπλοκής του παιδιού μέσα στα οποία θα εκπληρώνονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι που θέτει ο ίδιος και η εκπαιδευτική διαδικασία τόσο σε γνωσιακό, όσο όμως και σε συμπεριφορικό και πνευματικό επίπεδο. Όσο πιο ξεκάθαροι είναι αυτοί οι στόχοι τόσο πιο ξεκάθαρο και άρα πετυχημένο είναι το πεδίο στο οποίο καλεί το παιδί να εμπλακεί.

Θεματικές ενότητες

Oι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου Θεατρικού Παιχνιδιού είναι:

 1.  Η  αποσαφήνιση των διαφορετικών εκπαιδευτικών στόχων που θέτει ο κάθε εμψυχωτής γύρω από ένα θεατρικό παιχνίδι.
 2. Η εύρεση τρόπων - μεθόδων για την υλοποίηση αυτών των στόχων μέσα από τον πειραματισμό με διαφορετικά υλικά όπως είναι:  οι διαδραστικές  ασκήσεις, οι ασκήσεις ενσυναίσθησης, τα ομαδικά παιχνίδια, οι μύθοι, τα παραμύθια, τα τραγούδια, τα θεατρικά αντικείμενα, οι ήχοι, οι εικόνες, οι κινήσεις, οι δράσεις.
 3. Η τελική σύνθεση – το σχεδιάγραμμα δράσης ενός θεατρικού παιχνιδιού.

Η τελευταία θεματική ενότητα είναι η πιο σημαντική και ουσιαστική καθώς καλεί τον εμψυχωτή να φτιάξει μόνος του ένα θεατρικό παιχνίδι σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τους στόχους και τα υλικά της επιλογής του. Σε αυτό το κομμάτι της διαδικασία ο εμψυχωτής γίνεται σκηνοθέτης και δραματουργός και αυτό αυξάνει τη δική του εμπλοκή στη διαδικασία όσο και την αξία - το διαδραστικό βάθος - της ίδιας αυτής της διαδικασίας. Η δημιουργική έκφραση - έκθεση του εμψυχωτή απέναντι στα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να εμπνεύσει ένα αίσθημα αλληλεγγύης στην ομάδα. Το παιδί θαυμάζει όσο και μιμείται το δημιουργικό άνοιγμα του εμψυχωτή με αποτέλεσμα να καλλιεργεί το θάρρος και την αυτοεκτίμηση μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον ομαδικής πράξης.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους-παιδοψυχολόγους, θεατρολόγους.

Διάρκεια

Διάρκεια 20 ώρες

Σημείωση: Εκτός της κατάρτισης στην οργάνωση μαθήματος Θεατρικού Παιχνιδιού, το σεμινάριο θα είναι και βιωματικό. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε κάλτσες και άνετα ρούχα.

Κόστος

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 180 €
Φοιτητές και Άνεργοι 160 €

Χορηγείται πιστοποιητικό συμμετοχής από τον οργανισμό "ΠΛΕΓΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ" Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Για περισσότερες πληροφορίες-εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας:
Τηλ. 210-2116420, 210-2116421
Ώρες: 9:00-17:00 Δευτέρα-Παρασκευή

Εισηγήτρια

Θα διδάξει η Ασπασία Λυκουργιώτη

Γεννήθηκε το 1986 στην Πάτρα. Το 2008 αποφοίτησε από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2010 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. στην κατεύθυνση της υποκριτικής και από τότε εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα: “Συνάφεια ηθοποιού και κινηματογραφικού ρόλου. Ο ερασιτέχνης στο νεοελληνικό κινηματογράφο”. Παράλληλα από το 2012 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δασκάλα θεατρικής αγωγής. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός δραματουργός και σκηνοθέτης στην Αθήνα, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο με το Νίκο Διαμαντή, τη Δέσποινα Γεωργακοπούλου και  την ομάδα giEves. Έχει αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια αλλά και δημοσιεύσεις σε περιοδικά ποικίλου τύπου γύρω από τον θέατρο και τον κινηματογράφο. 
Έχει διδαχθεί:

 • Θεατρικό παιχνίδι και θεατρική γραφή από τους Λάκη Κουρετζή, Έλενα Πάγκα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.
 • Αισθητική Φιλοσοφία με τον Φώτη Τερζάκη.
 • Υποκριτική και σκηνοθεσία με τους Θεόδωρο Τερζόπουλο, Ρούλα Πατεράκη, Wlodzimierz Staniewski (Κιάτο 2006).
  Anatoly Vasiliev, Tomasz Rodowitcz, Wlodzimierz Staniewski, Hansgunter Heyme και Lue Jin Lin (Δελφοί 2007).
  Στάθη Λιβαθινό, Joseph Szeiler, Hans-Thies Lehmann, Wlodzimierz Staniewski, Lee Breuer, Έρση Πίττα (Δελφοί 2008).
  A.Hodge, Helena Mc.Lean, Κώστα Σφιρικίδη, Σίμος Κακκάλα, Θώμα Μοσχόπουλο, Στάθη Λιβαθινό και Έφη Σταμούλη (Θεσσαλονίκης 2008-2009).
 • Σκηνοθεσία, τεχνική και υποκριτική κινηματογράφου με τους Γιάννη Οικονομίδη, Νίκο Γραμματικό, Βαγγέλη Μουρίκη.
 • Φωνητική και Παραδοσιακό τραγούδι με την Αυγερινή Γάτση και τον Ευγένιο Βούλγαρη.
 • Παραδοσιακό βιολί με τον Γιάννη Ζαρία και τον Γιάννη Ζευγώλη.